uutisia

borrelioosi

faq

palaute

linkkejä


BORRELIOOSI

Yleistä

Borrelioosi on monimuotoinen infektiotauti, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi-niminen bakteeri. Tämä bakteeri löydettiin vasta vuonna 1982 vaikka itse taudin tavallisimmat oireet on tunnettu jo yli sata vuotta. Borrelia-bakteeri tarttuu ihmiseen punkin eli puutiaisen puremasta.

Punkki levittää borrelioosia

Suomessa punkkeja tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös kaikkialla sisämaassa. Punkki viihtyy kosteahkoissa olosuhteissa aluskasvillisuuden lehdillä ja korsilla. Suomalaisista punkeista noin joka neljäs kantaa Borrelia-bakteeria ja voi näin aiheuttaa tartunnan siirtymisen ihmiseen. Riski saada Borrelia-tartunta yksittäisestä punkin puremasta on kuitenkin verrattain pieni – arviolta joka 50. punkin purema aiheuttaa tartunnan. Suomessa arvioidaan 2000 - 3000 ihmisen vuosittain sairastuvan borrelioosiin.
Punkin elämänkaari on kolmivaiheinen. Erythema migrans-ihottuma

Borrelioosi aiheuttaa monenlaisia oireita

Borrelioosin ensioireena tulee noin puolelle potilaista puremakohdasta alkava leviävä ihottuma, erythema migrans. Tyypillisimmillään ihottuma leviää rengasmaisesti jättäen vaalenevan ja jo rauhoittuvan keskusalueen. Ihottuma voi kuitenkin vaihdella muodoltaan ja ulkonäöltään runsaasti. Kaikki punkin pureman jälkeiset muutamaa senttiä laajemmat ihottumaläiskät on hyvä näyttää lääkärille. Hoidotta bakteeri leviää verenkierron välityksellä muualle elimistöön ja aiheuttaa ensin yleisoireina flunssan kaltaista lämmön nousua, särkyä ja väsymystä. Myöhäisvaiheen borrelioosin tavallisimpia oireita ovat erilaiset neurologiset oireet, kuten hermosäryt ja toimintahäiriöt (erityisesti kasvohermon halvaus), nivelsäryt ja
–tulehdukset ja pitkäaikaiset ihottumaläiskät.
Erythema migrans sääressä. Erythema migrans voi levitä yli koko vartalon.
Borrelia lymfosytooma Borrelia akrodermatiitti

Borrelioosin hoito on antibioottikuuri

Taudin alkuvaiheessa infektion rajoittuessa ihoon borrelioosin hoitaminen onnistuu suun kautta otettavalla (noin 2 - 3 viikon mittaisella) antibioottikuurilla. Taudin edetessä laajemmalle elimistössä joudutaan hoidossa usein turvautumaan laskimonsisäiseen antibioottilääkitykseen. Hoidon tulos on sitä menestyksekkäämpi, mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito päästään aloittamaan.

Aina, varsinkaan myöhäisvaiheen borrelioosissa, antibioottihoito ei paranna kaikkia taudin aiheuttamia oireita, mikä johtuu infektion aiheuttamista palautumattomista kudosvauriosta. Kun potilaan elimistöstä ei todeta merkkejä elävän Borrelia-bakteerin aiheuttamasta infektiosta, uusista antibioottikuureista ei ole apua myöhäisoireiden hoidossa.

Yleisesti sanotaan, että borrelioosin hoidoksi riittää parin viikon antibioottikuuri. Hoidon suositeltava pituus on 2-3 viikkoa. Tätä pitempien kuurien hyödystä borrelioosin hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä. Suomalainen varhaista elimistöön levinnyttä borrelioosia selvittänyt tutkimus osoitti sen, että kolmen viikon laskimonsisäisen atibioottihoidon jälkeen annettavasta kolmen kuukauden suun kautta otettavasta abtibioottihoidosta ei ole potilaalle hyötyä. Hoitava lääkäri valitsee kullekin potilaalle soveltuvan lääkkeen ja lääkityksen pituuden yksilöllisesti.

Riski saada borrelioosi yhdestä yksittäisestä punkin puremasta on varsin pieni. Jokaisen punkin pureman hoitaminen antibiootilla johtaisi lukemattomiin turhiin antibioottikuureihin. Jos punkin pureman jälkeen puremakohtaan ilmestyy laajeneva ihottuma tai potilas saa selittämättömiä yleisoireita, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin ja tarvittavaan hoitoon.

Taudin ehkäisy on ensisijaista

Borrelia-infektio tarttuu ihmiseen punkin puremasta vasta kun punkki on ollut veriaterialla ihossa tuntikausia. Punkkialueilla oleskellessa on syytä tehdä kaikille perheenjäsenille kotieläimet mukaan lukien päivittäin punkkitarkastus ja poistaa mahdolliset ihosta löytyvät punkit. Suositeltavin keino punkin poistamiseksi on tarttua siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa. Paremman puutteessa se tehdään kynsillä, helpoiten apteekeista tarkoitusta varten saatavilla pinseteillä. Punkki poistetaan edestakaisin pyörittävin liikkein. Punkin tukehduttamista rasvaamalla ei suositella. Pelkkä punkin purema ei edellytä hoitotoimenpiteitä. Vasta epäilyttävien jälkioireiden ilmaantuessa on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Borrelioosia vastaan ei ole olemassa rokotetta. Rokotetta kehitetään kuitenkin edelleen. Kerran sairastettu tautikaan ei anna suojaa uudelta infektiolta. Paras keino välttyä taudilta on ehkäistä punkin puremia. Punkkialueilla metsässä ja korkeassa heinikossa liikuttaessa on asiallista pukeutua pitkiin housuihin sukat lahkeen yli nostettuna.

-Miikka Peltomaa-

Takaisin alkuun